6 Temmuz 2012 Cuma

Remzi Türemen - Beyaz Cehennem

1956 yılında Hürriyet Gazetesinde Cumartesi günleri tefrika edilmiş başka bir Remzi Türemen çizgiromanı Beyaz Cehennem.Güzel bir macera.

6 yorum:

  1. Muhteşem eserler sizlerin özen ve gayretiyle sanki yeniden canlandı..Yıllara meydan okuyan bu güzel çalışmaları bizlerle tanıştırıp bilgilendirdiğiniz için gönül dolusu teşekkürler.
    Çizgi roman keyfi, sonsuza dek sürecek...
    m.a.gürler

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler üstadım.
    Bu güzellikleri,aynı pencereden bakabilen dostlarla paylaşmak çok keyifl benim için.
    Alâkanız şevkimin artmasına vesile olacaktır.

    YanıtlaSil
  3. tanımaktan büyük mutluluk duyduğum aziz dostum Allah sana hiçbir sıkıntı vermesin bu gönlü bol paylaşımlar için sadece ağzım açık bakıyorum.bu arada palio dostumda bir ses verse ne yapar ne eder merak ettim.
    serdary67

    YanıtlaSil
  4. Her biri ayrı güzel sinema afişleriyle dikkatimi çeken bir sanatçıydı, çizgiroman çalışmalarını inceleyince bir kez daha hayran oldum kendisine… Stan Drake, Alex Raymond çizgilerinin keyfini ve coşkusunu yaşadım, açıkçası gururlandım… Teşekkürler Kolibri…

    Şu iletişim çağında bile böylesi büyük ustalar hakkında adam gibi bir bilgiye kolayca ulaşamamak üzüyor insanı. Üstadın halen hayatta olduğunu ve Göztepe’deki evinde resim çalışmalarını sürdürdüğünü öğrenmek mutlu etti beni, Allah uzun ömür versin kendisine.

    Ayrıca çizimlerinde soyadı Türemen olarak geçse de gerçek soyadının Töremen olduğunu, yanlışlığın düzeltilmesinin ardından yıllar sonra asıl soyadına dönebildiğini de ilginç bir not olarak belirteyim…

    Kolibri dostum, elimde Remzi Töremen hakkında kaynağı sağlam, doyurucu biyografik bilgiler var. Blogların özellikleri hakkında pek bilgim yok, ne uzunlukta bir yazıya izin veriyor bilemiyorum. Olmazsa yorum kısmına iki bölüm halinde yazayım, dilersen bloğunun uygun göreceğin bir yerine düzenleyip koyarsın…

    Selamlar…

    (Gabby)


    )

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkürler sevgili Gabby.
    Açıkçası benim de bloglar hakkında pek bilgim yok.
    Kaç parça olursa olsun üstad hakkındaki bilgileri paylaşman beni sevindirir dostum.
    Üstad şu anda 85 yaşında olmalı.Romen tatarları genelde uzun ömürlü olurlar.Dilerim o da 100 yaşına kadar yaşar.

    YanıtlaSil
  6. REMZİ TÖREMEN (TÜREMEN)

    1927 yılında Silistre’de (Romanya) doğdu. 1933’te ailesiyle Türkiye’ye göç etti. İlk ve ortaokulu Eskişehir’de okudu. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü Cevat Dereli Atölyesi’nden 1952 yılında mezun oldu.

    “Basın Ressamlığı”na, öğrenciyken, 1946 yılında Çocuk Sesi ve Çocuk Haftası dergilerinde başladı. 1954’te Hürriyet gazetesine geçti. Yayınevlerine kitap kapağı ve resimlemeleri yaptı. Hürriyet gazetesinde resimlemenin yanında, haftalık ekler için çizgiromanlar da hazırladı.

    Sinema afişi yapmaya 1963 yılında Kadri Yurdatapan’ın kurduğu Sine-Reklam çatısı altında başladı, daha sonra ayrılarak serbest çalıştı. Afiş çalışmalarının basım kalitesini yükseltmek için atölyesine renk-ayrım makinası aldı. 1963-1968 yılları arasında yaptığı yerli film afişleriyle dikkati çekti ve afiş resimlemesi alanının değerini yükseltti. Erdoğan Ertem’le ortak olarak Tem Ofset’i kurdu.

    Bir yıl sonra Almanya’ya gitti. Almanya’da arabası çalınınca bulunması için başvurduğunda; Türkiye’de nüfus kağıdına yanlış yazılmış soyadı da düzeltildi. Romanya’dan geldiklerinde, nüfus memurunun hatası sonucu “Töremen” olan soyadı, kayıtlara “Türemen” olarak geçmişti; yanlışlık düzeltilene kadar Türemen soyadını kullanmak zorunda kaldı ve bu soyadıyla tanındı. Gerçek soyadı olan Töremen’e çok sonra dönebildi.

    Sururi Gümen, Şevki Çankaya, Bedri Koraman, Firuz Aşkın gibi Remzi Töremen de 1950’lerden itibaren Türkiye’deki resimleme anlayışına Batılı bir yaklaşım getirilmesine katkıda bulunmuştur. Töremen, Aslan Şükür gibi ustaların yetişmesine önayak olmuştur.

    1954 yılında Yapı ve Kredi Bankası 10. Kuruluş Yıldönümü Resim Yarışmasında ve 1981 DYO Resim Yarışmasında ödüller aldı. İlerleyen yıllarda 12 yağlıboya resim sergisi açan sanatçının çok sayıda sayıda eseri yerli ve yabancı koleksiyonlarda bulunuyor.

    Töremen, eşi Kadriye Hanım’la yaşadığı Göztepe’deki evinde resim çalışmalarını sürdürmektedir…

    (Kaynak: İBB Kültür A.Ş. yay., Ömer Durmaz, İstanbul’un 100 Grafik Tasarımcı ve İllüstratörü kitabı)

    YanıtlaSil